
Това е огромна сочна диня. Плодът на динята е ягодовиден и има гладка кора - зелена или жълта, и сочна, сладка, обикновено червена вътрешност. Смята се, че динята произлиза от Южна Африка, където видът има най-голямо разнообразие. Кореновата система на динята достига до 2 m дълбочина и 3 m диаметър. Стъблото е стелещо се, с няколко скелетни разклонения, които са овласени. Динята е била култивирана в началото поради високото си съдържание на вода. Тя е била съхранявана, за да бъде ядена в сухи сезони, като източник на вода и храна. Първите дини не са били сладки, а горчиви, с жълто-бяла вътрешност. Също е било много трудно да бъдат отворени. Сегашната диня, която е сладка и лесна за отваряне, е била култивирана с времето чрез селективно размножаване.