
Това е сочен и вкусен червен домат. Родината на домата са Централна и Южна Америка, от Мексико до Перу. Стъблото на домата расте обикновено до 1 – 3 метра височина, то е слабо и дървесно, обикновено лази по други растения. Плодът на домата е месест и семков с диаметър от 1 – 2 сантиметра при дивите растения и много по-голям при култивираните домати. Доматът е взискателен и към влагата, особено в почвата. Почвената влага трябва да е висока, докато въздушната може и да е малко по-ниска. Твърде влажният въздух затруднява опрашването и подпомага развитието на гъбните болести. Доматът се използва широко в готвенето за приготвяне на салати и ценна съставка за много различни ястия. Доматът притежава много важна съставка, която подобрява апетита на хората, за това е любим продукт в кухнята.